tiistai 27. elokuuta 2013

Insinöörit tarpeettomiksi

20 vuotta sitten kuulin alan ammattilaiselta, että kaikki matematiikka on jo laitettu tietokoneille. Tietokone itse tuotti uusia matematiikan tuloksia yli sen, mitä ihmiset olivat kyenneet keksimään. Kuulemma näin oli tehty ainakin parissa jollei useammassakin paikassa maailmassa erikseen.
Nyt on 20 vuotta lisää kulunut. Näyttää siltä, että kaikki insinöörityö voidaan laittaa tietokoneille, ellei ole jo laitettukin. Insinöörityö on suurimmaksi osaksi laskemista, siis matematiikkaa, johon tietokoneet pystyvät ihmistä paremmin tai ainakin yhtä hyvin. Lisäksi tulisi varmaankin joitakin kuvia ja karttoja, mutta niitäkin jo kameroiden kuvantunnistusohjelmat ja navigaattorien kartanluku kykenevät tekemään.
Perinteisesti tässä on ollut ongelmana, että mitä tapahtuu, kun tietokoneet kehittävät teknologiaa valtavaa tahtia. Kannattavuusperusteinen moraali, sellainen perinteisen eurooppalaisen tyyppinen, joka mekaanisessa muodossaan voidaan laittaa tietokoneillekin tehden näistä ymmärryksensä mnääräsää moraalisia, ks. http://feelingcomputers.blogspot.fi , niin sellainen moraalin tuki ratkoo jonkin osan teknologian kehityksen mukanaan tuomista vaaroista, muttei niitä kokonaan, ainakaan nykyisellään.
Mutta kuitenkin, jos teknologien kehitys, siis insinöörityö voidaan jo laittaa tietokoneille, ei tulevaisuudessa uusia insinöörejä niin tarvita vaan insinöörien vastuulle jää vain käyttäjätuki ja osa laitteiden korjauksesta ja käytöstä, käyttöönotosta yms.
Miksi insinöörejä koulutetaan niin paljon, kun ei heitä tulevaisuudessa tarvita? Etenkin miksi lapsia kasvatetaan tietokonesuuntautuneiksi, kun nykytietokoneiden vaatimat ajatteluradat jäävät pian käyttömukavuusominaisuuksien ja parempilaatuisen älykkäämmän ajattelun jalkoihin? Tietokoneidenkin meittiminen käy helpommin tavallisen terveen järjen avulla kuin laiteorientoituneelta. Tai siis lienee monta laiteorientoitunutta, joka ymmärtää koneita hyvin, mutta useimmilla insinööriorientoituneisuus vain tyhmentää paljon eikä tuo etuja. Ajattelukyvyn oppimisesta ks. blogini http://pikakoulu.blogspot.fi .

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti